Bu yazımızda İstanbul Ceza Avukatı olarak hizmet veren ofisimiz ve ceza hukuku alanında avukatlık hizmeti alırken bilmeniz gereken önemlfi konulardan bahsedeceğiz. Yazımızı okumayı tamamladığınızda gönül rahatlığıyla kendinize uygun bir avukat ile anlaşabilecek bilgiye sahip olacağınızı düşünüyoruz.
İçindekiler
İstanbul Ceza Avukatı – Anadolu Yakası – Ağır Ceza Avukatı
İstanbul’da Çağlayan Adliyesi, Bakırköy Adliyesi gibi büyük adliyeler Avrupa yakasında olduğu için Anadolu yakasında ağır ceza avukatı bulmak zor olabiliyor. Anadolu Avukatlık Bürosu olarak Üsküdar’da bulunan ofisimizde İstanbul’un tüm ilçelerine ve Türkiye’nin birçok ilinde ceza hukuku hizmeti ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
İstanbul Ceza Avukatı Mutlaka Tavsiye Üzerine mi tutulmalıdır?
Birçoğumuz hayatımızda adli bir konu ile karşı karşıya kalmadığımız için daha önce bir avukat tutmamış olabiliriz. Dava bize tebliğ edildikten sonra bir avukat tutup tutmamaya karar vermeliyiz. Bu durumda dava ile ilgili riskleri düşünmek uygun olabilir.
- Hapis cezası riski var mı?
- Avukatlık ücretinden çok daha yüksek olabilecek bir para cezası riski var mı?
Bu sorulardan herhangi birine cevabınız evet ise en kısa sürede bir İstanbul ceza avukatı ile görüşüp vekalet vermeniz uygun olacaktır. Peki avukatı nasıl seçmeliyim? Kimlerden tavsiye almalıyım?, Avukat sizden ne talep edecek ve sizin avukata, avukatın size karşı sorumlulukları nelerdir gibi konuları öncesinde bilmek daha kendinizden emin bir şekilde süreci yürütmenizde yardımcı olacaktır. Bu konuları ilerleyen bölümlerde inceleyeceğiz.
İstanbul Ceza Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Ceza davalarında avukatın önemi oldukça büyüktür. Kişi her ne kadar haklı da olsa delilleri hukuka uygun bir şekilde sunamaz ve kendini savunamazsa davanın kaybedilme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle bireyler davalarda ve hukuk süreçlerinde bilgili, profesyonel ve deneyimli avukatlar ile anlaşarak kendilerini savunmalarını isteyebilmektedir. Ancak kişilerin avukat seçimi yaparken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Söz konusu noktalara dikkat ederek davanın başarılı bir şekilde sürdürülmesi sağlanabilmektedir. Peki, kişilerin İstanbul Ceza avukatı seçimi yaparken dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
Davanız Hakkında İyi Araştırma Yapabilen Bir Avukatı Seçin
Hukukun çok detaylı ve geniş konuları bulunmaktadır. Bu nedenle avukatın hemen her mevzuata ve kanuna hakim olabilmesi mümkün değildir. Ancak aldığı davanın detayları ile ilgili bilgi sahibi olabilen ve sorulan soruları anında cevaplayabilen avukatlar ile çalışarak davanın olumlu sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz.
Avukatlık Bürosu ile Mi Çalışmalıyım?
Kalabalık ofislere ya da avukatlık büroları ile çalışarak davanıza birden fazla avukatın gireceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Avukatlık bürosunu tabelasında yer alan tüm avukatlar sizin davanız ile ilgilenmeyecektir. Ofis ortaklarından bir tanesi ya da müsait olan avukat davanız girer.
Kazanacağını Garantileyen Avukat ile Çalışmalı Mıyım?
Bazı avukatlar davayı kazanacaklarının garantisini sunabilmektedir. Ancak bu çok olası bir durum değildir. hiçbir avukatın davayı kazanabileceğinin bir garantisi yoktur. Bu nedenle davayı %100 kazanacağını iddia eden avukatlara kuşku ile yaklaşmanız gerekmektedir. Çünkü avukatların davanın sonucu ile ilgili garanti vermeleri kesinlikle yasaktır. Kanunlar gereği dava gidişatı avukatın iddiasını çürütebilmektedir. Kısacası davanın %100 kazanılacağını ifade eden avukatlardan uzak durmanız gerekmektedir.
Avukatın İkna Edici Özelliğinin Olduğundan Emin Olun!
Avukatın en önemli özelliği ikna etmesidir. Karşısındaki kişiyi ikna edemeyen avukatın hakimi ikna edebilmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda avukatınızın iletişim kabiliyetlerinin de yüksek olması gerekmektedir.
Kendinize Yakın Bir Avukat Seçin
Ne zaman avukatla tekrar görüşmeniz gerektiği belli olmayabilir. Hiç beklenilmedik bir hukuki bir olay yaşanabilir ve avukatınızın desteğine acilen ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurarak kendi ikamet ettiğiniz bölgeye ve daha da elzemi davanızın görüldüğü adliyeye yakın bir hukuk bürosu ile anlaşmanız sizin yararınıza olacaktır. İstanbulda ikamet edenler sağ altta bulunan bize yazın butonunu tıklayarak İstanbul ceza avukatı ile Whatsapp üzerinden mesajlaşabilirler.
İstanbul Ceza Avukatı Ne Sorar?
Avukatlık; her türlü hukuki problem, anlaşmazlık, hakkaniyete uygun olmayan olayların çözülmesinde ve hukuk kurallarının uygulanmasında kişilere, yargı organlarına, kurum ve kuruluşlara yardım etmek amacı ile hukuki bilgi ve deneyimlerini adaletine hizmetine sunan ve kamu hizmeti gören serbest meslek sahipleri olarak açıklanabilmektedir. Bunun yanı sıra avukat bireyler ile devletin ilişkilerini ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki deneyim ve bilgisine başvurulan ve kişinin haklarının savunan birey şeklinde de tanımlanabilir. Avukatın sorabileceği sorulardan temel olanları aşağıdakilerdir.
Olayın Gelişimi İle İlgili Sorular
Avukatların müvekkillerine soracakları ilk soru davaya konu olan olayın detayları ile ilgilidir. Eğer bir olay söz konusu ise nerede geçti, hangi tarihte, kimler oradaydı, karşı taraf ne dedi, ne yaptı gibi olayın detaylarını öğrenebilmek için sorular sorulmakta ve bu soruların cevaplanması gerekmektedir. aksi takdirde avukatların müvekkillerinin davasını savunabilmesi pek mümkün değildir.
Bir dava ile ilgili en önemli unsurlardan bir tanesi de tanıklardır. Olay anında size şahitlik yapabilecekler birileri var mıydı, bu şahitler ne gördü, mahkemeden neler anlatabilir gibi sorular avukatların müvekkillerine sorduğu sorular arasında yer almaktadır. Tanığın dava sırasında yanlış bir şey söylemesi de davanın seyrini değiştirebilmektedir. Bu nedenle avukatın tanık ile ilgili müvekkiline sorular yöneltmesi ve tanık ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Avukatın müvekkiline soracağı sorulardan bir tanesi de delillerdir. Deliller davanın nasıl sonuçlanacağını doğrudan belirlemektedir. Müvekkilin daha ile ilgili deliller sunabilmesi avukatın işini kolaylaştıracaktır. Ancak bu delillerin yararlı olup olmayacağına da avukatın hukuki bilgi ve tecrübeleri ile karar verebilmek mümkündür. mahkemeye sunulan bazı deliller davanın seyrini etkilemeyebilir. Bu nedenle gereksiz ve davanın seyrini etkilemeyecek olan delillerin sunulmasına gerek yoktur.
Müvekkilin Avukata Karşı Sorumlulukları Nelerdir?
Bir hukuk davasında avukat ile anlaşarak sizi savunmasını talep ettiğinizde hem avukatın size karşı hem de sizin avukata karşı bazı sorumluluklarınız ortaya çıkar. Avukatların müvekkillerine karşı sorumluluklar belirli yasa ve düzenlemelerle uygulansa da müvekkilin avukata karşı sorumluluğunda resmi bir düzenleme bulunmaz. Bu anlamda müvekkil ile avukat arasındaki ilişki kurulan sözleşmeye sadakat ve ahde vefa ilkeleri kapsamında değerlendirilir.
Müvekkil sıfatı ile avukata karşı doğru bilgileri sunmak ve dürüst davranmak oldukça önemlidir. Davanın seyrini değiştirecek olan bu durum ileride karşılaşabileceğiniz sorunların önceden tespit edilmesi ve önüne geçilmesini sağlayacaktır. Peki, bir avukat ile müvekkil ilişkisine girdiğinizde hangi sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz? Buyurun inceleyelim!
Avukatınız sizin her şartta savunucunuz ve sözleşmeniz devam ettiği sürece en büyük destekçinizdir. Avukatınıza karşı doğru bilgileri sunmanız sizin elinizi güçlendirecektir. Bazı bireyler hukuki olmadığını düşündükleri bazen de gerçekten hukuki olmayan davranışlarını avukattan gizlemeyi tercih eder. Ancak bu sizin lehinize değil aleyhinize ortaya çıkan bir olaydır. Çünkü karşı taraf bu hukuksuzluktan haberdarken sizin avukatınızı yanlış bilgilendirmeniz avukatınızın sizi savunurkenki gücünü ve dayanaklarını etkileyecektir.
Avukatınızla anlaştıktan sonra bir sözleşme imzalayacak ve dava ile ilgili yetkili kişiyi avukatınız olarak atayacaksınız. Bu durum oldukça olağan olsa da bazı bireyler avukatlarının yanında başka avukatlarla da görüşerek dürüst olmayan davranışlara yeltenebilmektedir. Böylesi durumlarda avukatınızla aranızdaki ilişkinin zedelenmesi ve sözleşmeden doğan zararları ödemenizi şart koşabilir. Hem avukatınıza karşı dürüstlüğünüzü kaybetmemek hem de imzaladığınız sözleşmeye bağlı kalmak adına her durumu avukatınızla paylaşmayı ihmal etmemelisiniz.
Avukatlık ücreti; müvekkilin avukatına karşı yerine getirmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Avukatlık alınacak davanın niteliği, davanın hangi mahkemede görüleceği ve ne kadar zorlu bir dava olduğu gibi çeşitli değişkenler ile belirlenen avukatlık ücretinin ödemesi avukat ve müvekkil arasındaki sözleşmeye göre yapılır. Ödeme şartlarına bağlı kalınması durumunda ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam ettiği aksi durumlarda ise avukatlara karşı sorumluluğun yerine getirilmemesinden dolayı dava ile karşılaşma durumu söz konusu olur. Siz de bir avukatlık hizmeti almaya karar verdiyseniz en büyük sorumluluğunuz olan avukat ücretini ödemeyi ihmal etmemelisiniz.
Müvekkil Sorumluluklarında Kusurlu Olursa
Müvekkil olarak üzerinize düşen görevi yerine getirmediğiniz düşünüldüğünde karşılaşabileceğiniz durumları iki kısma ayırmak mümkündür. Bunlardan ilki karşılaşacağınız maddi zararlardır. Avukatınızla aranızdaki sözleşmeye aykırı davranışlarınız ve avukatınızın itibarını zedeleyici tutumlarınızdan dolayı avukat size karşı tazminat davası açarak hem avukatlık ücreti hem de diğer tutarları tahsil edebilir. Böylesi durumlarda yasal faiz ve dava giderlerini de ekstradan ödeyeceğiniz için karşılaşacağınız maddi kayıp avukata ödeyeceğiniz tutardan çok daha fazlasına tekabül eder. Maddi zararlarınıza bir de halen görülen dava için yeni bir İstanbul Ceza avukatı bulma ve hatta davayı kaybetme ihtimalinden dolayı diğer zararlar eklenebilir.
Manevi zararlara bakıldığında ilk ve en önemli durum davayı kaybetme olasılığınızın psikolojik olarak sizi kötü etkilemesi olacaktır. Bunun yanında başka bir dava ile karşı karşıya kalmanız sizi derinden sarsacaktır. Avukatınızla aranızdaki müvekkillik ilişkisini sağlıklı bir şekilde yürütmeniz tüm bu zararlardan uzak durmanızı sağlarken aynı zamanda davayı kazanma konusunda elinizi güçlendirecektir.
Avukatın Müvekkile Karşı Sorumlulukları Nelerdir?
Avukatlık, hukukun olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Savunma yönü yetersiz ya da eksik olan bir adalet sisteminden bahsedebilmek mümkün değildir. Bu doğrultuda avukatlığında en önemli savunma sistemi olduğunu ifade edebiliriz. Kişiler boşanma davasından icra davasına kadar her türlü hukuki davada kendilerini savunabilmeleri için avukatlara ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla hukuki bir davanın varlığında avukatın da varlığını düşünebilmek gerekmektedir. Hukukta ve dava sürecin de İstanbul Ceza avukatı ile müvekkilin bir iletişim içerisinde olması ve birbirlerine karşı sorumluluklarını yerini getirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde avukatın müvekkilini savunabilmesi ve davayı müvekkilin lehine sonuçlandırabilmesi imkansız hale gelecektir. Peki, avukatın müvekkiline karşı sorumlulukları nelerdir?
Avukatın müvekkiline karşı özen yükümlülüğü bulunmaktadır. Özen yükümlülüğünün en temel konusu avukatın sözleşme ile üstlendiği davanın sonucuna ulaşabilmesi için gereken tüm girişim ve davranışlarda bulunması bulunmaktadır. Söz konusu yükümlülüğün kaynağına ise Borçlar Kanunu madde 390 ve Avukatlık Kanunu madde 34’ten ulaşabilmek mümkündür. Avukatın dava sürecin davanın hukuki boyutlarını incelemesi ve müvekkilinin leyhine kanıtlar sunabilmesi gerekmektedir.
Avukatın Mevzuatı Bilme ve Değişiklikleri Takip Etme Yükümlülüğü
Avukatın müvekkiline karşı yükümlülüklerinden bir tanesi de mevzuatı bilme ve değişiklikleri takip etme yükümlülüğüdür. Avukatlar genellikle ilgilendikleri hukuk alanı ile ilgili mevzuatları bilir ve bunlar da ki değişiklikleri takip ederler. Ancak farklı alanda bir davayı alan bir avukatında dava ile ilgili tüm sürece, kanunlara ve mevzuata hakim olması gerekmektedir. Aksi takdirde avukatın bu mevzuatlara uzak olması davanın seyrini tam tersi yöne değiştirebilmektedir. Bu nedenle avukatın mevzuatta yapılan değişiklikleri yakından takip etmesi gerekmektedir.
Yabancı Hukuku İlişkin Özen Yükümlülüğü
Avukatlar genellikle daha önce ilgilendikleri, başarı elde ettikleri ve bilgili oldukları hukuk alanında davaları üstlenirler. Bu durum avukatın müvekkiline karşı yükümlülüklerinden bir tanesidir. Söz konusu dava ile ilgili mevzuatlara hakim olan ve bu davalarda daha önce tecrübesi olan avukatların çok daha başarılı bir şekilde dava sürecini takip edebileceğini söyleyebiliriz. Ancak avukatlar daha önce üstlenmedikleri bir hukuk alanı ile ilgili de dava üstlenebilirler. Bu durumda avukatın kendini geliştirmesi ve söz konusu davası ile ilgili tüm mevzuatları, kanunları, daha önce verilen mahkeme sonuçlarını incelemesi gerekir. İç hukukun bir parçası olan uluslararası antlaşmalar da bu davalardan bir tanesidir. Avukatlar bilmedikleri yabancı ülke hukuku ile ilgili herhangi bir problem ile karşılaşması durumunda danışmanlık hizmetleri almalıdır.
Yargısal Kararlara İlişki Yükümlülüğü
Avukat, üstlendiği davanın mevzuatının yanında yargısal kararları ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Bu yükümlülük, yüksek mahkeme kararları için geçerlidir. İlk derece mahkeme kararları içinse yükümlülüğün geçerli olmadığını ifade edebiliriz.
Öğretiyi Takip Etme Yükümlülüğü
Avukatın üstlendiği yükümlülüğü hakkı ile yerine getirebilmesi için hukuk literatürünü de yakından takip etmesi gerekmektedir. Öğretide sunulan görüşlerden ise avukatın mutlaka haberdar olması gerekmektedir.
Adli Yardım İlişkin Özen Yükümlülüğü
Bazı davalarda yüksek miktarlarda harcamalar yapılabilmektedir. Bu nedenle maddi durumu yetersiz olan kişilerin hukuki danışmanlık ve müdafilik yardımı alabilmeleri için adli yardım kurumu bulunmaktadır. Adli yardım kapsamında görevlendirilen tüm avukatların bu davalarda tıpkı diğer davalarda olduğu gibi özenle işlerini yürütmeleri gerekmektedir.
Bir Başkasını Tevkil Etme Durumun Özen Yükümlülüğü
Avukatlar için güven oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda avukatların müvekkillerinin işlerini tıpkı kendi işleri gibi özel ve güven çerçevesinde yürütmesi gerekmektedir. Vekalet sözleşmelerinde avukata başka birini tevkil etme yetkisi verilebilmektedir. Avukat, bir başkasını tevkil etme durumunda karşı tarafa karşı büyük bir sorumluluk içerisine girer.
Avukatlık Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Avukatlık ücreti her yıl barolar tarafından belirlenen bir ücret tarifesine göre belirlenir. Baroların belirlediği ücretler geçimini avukatlık mesleği ile sağlayan meslek erbabının haklarını korumayı hedefleyen ve alt limitleri ifade eden bir tarifedir. Bu tarifede yer alan değerler tamamen tavsiye niteliğinde olup avukatların müvekkillerinden talep edeceği ücretler değişkenlik gösterebilmektedir. 2020 yılı için Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre asgari ücretlerden bazıları aşağıdadır:
- Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için 1,030 TL
- İcra mahkemelerinde takip edilen ceza işleri için 1,030 TL
- Sulh ceza hakimlikleri ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 1,320 TL
- Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için 6,810 TL
- Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için 6,810 TL
Resmi gazetede yayınlanan tam liste için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/01/20200102-3-1.pdf adresine gidiniz.
Yukarıda bulunan asgari ücretleri de göz önüne alarak avukatlık hizmetinden faydalanacak kimselerin avukatlık ücreti nasıl hesaplanır sorusunu sorarken mutlaka dikkat edilmesi gereken ve avukatlık ücretlerine etki eden konular vardır. Ceza avukatı seçerken bazı bireyler tecrübeyi ön planda tutsa da kimi bireyler için de fiyat oldukça önemli bir unsurdur. Ceza avukatı fiyatları elbette önemli bir konu olsa da özgürlüğünüzün kısıtlanacak olması ve geleceğinizin kötü etkilenmesi ödeyeceğinizi tutarlardan çok daha ciddidir. Bu nedenle finansal gücünüz el veriyorsa fiyat odaklı düşünmeden davayı kazanabilecek bir avukatla anlaşmanızı öneriyoruz.
Finansal gücünüzün sınırlı olması durumunda ise avukatınızı seçerken fiyatı etkileyecek unsurları bilmeniz elinizi güçlendirecektir. Bu anlamda avukatın tecrübeli olması, ceza avukatı olarak hizmet verdiği yıl sayısı, daha önce kazandığı davaların niteliği ve diğer pek çok konu avukatlık ücretlerine etki edecektir. Bu konulardan bazılarını aşağıda ayrı ayrı inceledik.
Avukata başvurarak alacağınız hizmeti görüşmeden önce alacağınız hizmet türüne göre ödemeniz gereken tutarın değişkenlik göstereceğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Örneğin yazılı veya sözlü anlamda bir danışmanlık talep ettiğinizde avukata ödeyeceğiniz bedel ile avukatın davanızı takip ederek sizi savunmasını istediğinizde katlanacağınız bedel farklılık gösterir. Burada temel alınan nokta avukatın sizin için harcayacağı süredir. Bu hususu göz önüne alarak avukat ile görüşme gerçekleştirmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Avukatlık hizmetlerinde tercih edeceğiniz avukatın sunduğu hizmet türü kadar davanın hangi mahkemede görüldüğü de büyük önem taşır. Ceza davaları avukatlar için en çetrefil davalar olarak bilinir. Bu nedenle avukatın karşısına bir ceza davası ile alakalı hizmet almak için çıktığınızda sizden talep edeceği ücret bir nebze yüksek olacaktır. Davanın niteliği ödeyeceğiniz ücreti belirleyeceği gibi ödemeyi ne zaman yapacağınız üzerinde de rol oynayacak faktörlerden bir tanesidir.
Hizmet alanı ne olursa olsun avukatlardan alacağınız avukatlık desteğinde avukatın kişisel deneyimi ve öz geçmişi çok büyük rol oynayacaktır. Hemen her hizmet alanında olduğu gibi becerileri sınırlı birinden ziyade tecrübeli ve talep ettiğiniz hizmet alanında daha önce pek çok davaya katılmış bir avukatın deneyimleri ödeme konusunu etkileyecek başlıca hususlardandır.
Avukatınızdan yardım alırken davada güçlü delil ve dayanaklara sahip olmanız avukatın işini kolaylaştıracağı gibi benzer şekilde sizin ödemek zorunda kalacağınız avukatlık ücretinin de düşmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle avukat ile görüşmeye gitmeden önce dava ile ilgili durumu da gözden geçirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Yukarıda ifade edilen avukatlık ücret hesaplamasına etki eden faktörler bir arada değerlendirilerek sizden ödeyeceğiniz ücret talep edilir. Hesaplama siz avukatla anlaşma aşamasındayken belirleneceğinden burada pazarlık yapma şansına sahip olabilirsiniz. Bütçenizi aşacak bir ödeme planından ziyade sizi temsil edecek avukatla karşılıklı istişare ederek bir ücret belirlemeniz sizin yararınıza olacaktır.
Avukatlık Ücretleri Peşin mi Ödenir?
Avukatlık ücretlerinizi peşin mi yoksa taksitli mi ödeyeceğiniz tamamen avukatınızla yapacağınız anlaşmaya başlıdır. Genellikle dava türüne göre ödemede bir teamül oluşmuş olsa da maddi durumunuz dikkate alınarak yapılacak değerlendirmelerde avukatınızın ödeme konusunda size yardımcı olacağı bilinir. Eğer avukatınız ile yakın oturuyorsanız; Örneğin ikinizde İstanbulda iseniz fatura karşılığı elden ödeme de yapabilirsiniz.
Avukatlık Ücreti Ödemesi Gecikirse Ne Olur?
Avukatınızın ücretini zamanında ödemeniz veya gecikme olacaksa kendisine bildirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Aksi durumda bir hukuk insanı olan avukatınız sözleşme ile kayıt altına alınan ödemeyi sizden dava yolu ile alabilir. Bu da uğraşmanız gereken 1 tane daha dava anlamına gelir. Ortaklık ilişkisi kurduğunuz avukatınızla ödeme kaynaklı bir problem yaşayarak davanızı riske etmemeniz gerekir.
Avukatlık konusunda destek alırken ödemeyi bilinçli olarak geciktirmeyi de aklınızdan geçirmemelisiniz. Zira etik olarak yaşamını bu meslekle geçindiren birini avukat dahi olsa zor durumda bırakmanız çok doğru olmaz.
Ağır Ceza Avukatı Ne Kadar Dava Kazanır?
Ağır ceza avukatı veya ülkemizde daha yaygın bilinen adı ile ceza avukatı; ceza mahkemelerinde görülen davalara bakan avukatlara verilen isimdir. Türkiye’de kural olarak avukatların uzmanlaşması ve sadece bir alandaki davalara bakması söz konusu olmasa da uygulamada bu durum oldukça farklı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle yazımızda ‘yanlış olsa da‘ açıklayıcı ve anlaşılır olması açısından ağır ceza avukatı – ceza avukatı kullanımı yaygındır.
Ceza avukatları; kişi özgürlüklerinin sınırlandırılması söz konusu olan davalarla ilgilendiğinden oldukça hassas görevler üstlenirler. Bu anlamda bir avukat ceza davalarına bakıyorsa savunma yaparken dikkatli ve özenli olma sorumluluğunu daha da yüksek standartlarda yerine getirmelidir.
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yayımladığı Adalet İstatistikleri 2018 raporuna göre 2018 yılında ceza mahkemelerinde yaklaşık 3 milyon dava bulunuyormuş. Aşağıdaki tabloya 2018 yılında 1 milyon dava gelmiş, sadece 511 bin dava karara bağlanmıştır..
Bu davalarda ceza davalarına bakmak gerekirse ceza davalarının büyük çoğunlukta olduğunu görebiliriz. Bu tabloya göre 2018 yılında gelen 525 bin dava gelmiş, 243 bin dava karara bağlanmıştır.
Selamun aleykum, Beykoz 4.asliye cezada 2016 yılında açma, kesme,işgal ve faydalanma iddiasıyla açılan davanın yapılan yargılaması sonucu 8 kardeş ayrı ayrı 2 şer yıl 2 şer ay ceza aldık ve ne yazıktır ki bu hafta açık ceza evlerine girdik çıktık.
Yargılama boyunca 1.derece ve istinafta davacı orman iddia ettikleri alanın “kesinleşmiş kadastro tutanaklarını”getirmedi.
Aksine bizler bahse konu yerin “Maliye hazinesine kayıt” belgesi ile İstanbul milli emlak müdürü ıslak imzasıyla “ormandan çıkma Maliye hazinesine kayıtlı ” yer olduğunu ispatlayan vb. belgeler ile Bölgenin 1950’li yıllardan beri deden babaya babadan bizlere intikal eden yer olduğunu belgeleyen evraklar ile birlikte sahanın imar ve ihyasını ceddimizin yaptığının delilleriyle birlikte biz 8 kardeşin hiç birinin suç isnad edildiği tarihte çok farklı yerlerde olduğumuzun delilleriyle sunduğumuz halde hiç bir indirim uygulanmadan yukarıda belirtilen cezayı verdiler.
Üzülerek ifade edeceğim ne yazık avukatımızın bizi etkin temsil etmediği kanaatindeyiz.
Açık cezaevine teslim olurken hiçbirimizin yanında değildi.
Avukatımıza kuruş borcumuz yok. Yaptığı masraflar dahil.
Bu davada gelinen aşama hukuki hakkımız benim şahsi araştırma ve incelemem “Anayasa mahkemesine bireysel başvuru ” sonrası (İnşeallah gerek olmaz) AİHM gerekirse orayada gideriz.
Kabul ederseniz sonrasındaki tazminat davaları dahil beraber yürürüz.