Soruşturma avukatı, adli veya idari bir soruşturma sürecinde şüpheli, mağdur veya tanık konumundaki kişilere hukuki destek sağlayan avukattır. Soruşturma aşaması delillerin toplandığı aşama olması sebebiyle bu delillerin tespiti ve toplanmasında hızlı ve etkin davranılması soruşturma avukatı olmanın gereğidir. Ceza soruşturmasının her aşamasında müvekkilinin haklarını koruyarak hukuki güvence sağlar.
1. Soruşturma Avukatının Önemi
- Hukuki Hakların Korunması: Şüphelinin veya mağdurun hak kaybına uğramasını önler. Delillerin müvekkil lehine olacak şekilde toplanmasını sağlar.
- Savunma Stratejisinin Belirlenmesi: Delil toplama, ifade verme ve diğer hukuki süreçleri yönetir. Bu işlemleri harmanlayarak savunmasının hangi ayaklar üzerine oturtacağını belirler ve bunu yaparkende müvekkilini dosyaya hazırlar.
- Adil Yargılanma Güvencesi: Hukuka aykırı işlemleri tespit eder ve gerekli itirazları yapar. Bu işlemlerin dosyada hukuki olarak değerlendirilmesinin önüne geçer. Bu işlemlerin dava aşamasında dikkate alınmaması gerektiği konusunda itiraz dilekçeleri hazırlar.
2. Soruşturma Avukatının Hizmetleri
- Şüpheli veya Mağdura Hukuki Danışmanlık: İfade öncesi ve sonrası yönlendirme yapar. Savcılık aşamasında ifade verirken bir avukatın (müdafi) bulunması, şüphelinin haklarının korunması ve adil yargılanma sürecinin sağlanması açısından kritik bir rol oynar. Türk Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), şüphelinin kolluk veya savcılık makamları tarafından alınan ifadesinde müdafi bulundurma hakkını güvence altına almıştır. Bu hak, şüphelinin savunmasını en iyi şekilde yapmasını ve haklarının ihlal edilmemesini sağlamayı amaçlamaktadır. Dosyada müvekkile bilgiler vererek onu yönlendirir ve ne şekilde savunma yapılması gerektiğini konusunda hukuki danışmanlık verir.
- Savunma Hazırlığı: Delil toplama, bilirkişi raporlarını değerlendirme gibi süreçleri yönetir. Bu süreçlerle birlikte müvekkilinin ne şekilde ve nasıl ifade vereceği konusunda hukuki yönlendirmeler yapar ve sanığın ifadesinin hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bunu yaparken dosyadaki beyanları ve delilleri göz önüne alır.
- Gözaltı ve Tutukluluk Takibi: Gözaltı sürecinde müvekkilin haklarını korur ve itiraz süreçlerini yürütür. Gözaltı ve tutukluluk sürecinde müvekkilini vereceği ifadeye hazırlayarak o anki beyanların ne kadar önemli olduğu konusunda uyararak müvekkilinin bu zor dönemini daha kolay atlatmasına yardımcı olur. Bu süreci takip ederken aynı zamanda müvekkili ve müvekkilinin ailesi arasında köprü görevi görerek de iletişimin sağlanmasına yardımcı olur.
- Ceza Davalarına Hazırlık: Dava açılması durumunda savunma dosyası oluşturur. Savunma kriterlerini belirler. Verilecek beyanları hazırlar. Dikkat edilmesi gereken noktaları tespit edip müvekkiline aktarır. Unutulmamalıdır ki iyi bir çalışma ve hazırlık dosyanın müvekkil lehine dönmesinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
3. Soruşturma Avukatı Ücreti
- Örnek bazı ücretler (2025 yılı için):
- Savcılıkta ifade alma işlemi: Güncel tarifeye göre ₺20.000Türk Lirası(Belirlenecek yeni tarifeye göre değişebilir).
- Sulh Ceza Hakimliği soruşturma evresi işlemleri ücreti: ₺40.000TürkLirası(Belirlenecek yeni tarifeye göre değişebilir).
- Baro Asgari Ücret Tarifesi Geçerlidir: Türkiye Barolar Birliği’nin belirlediği taban ücret esas alınır. Türkiye Barolar Birliği’nin 2024-2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, 3 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tarife ile maktu ücretlerde ortalama %55,06 oranında artış yapılmıştır. barobirlik.org.tr
- Belirtilen ücretler, asgari olup, avukat ve müvekkil arasında yapılacak anlaşmalarla farklılık gösterebilir. Ayrıca, ekonomik koşullar ve enflasyon oranları gibi faktörler nedeniyle bu ücretlerin gelecekte artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Ek Hizmetler Fiyata Dahil Edilebilir: Keşif, bilirkişi incelemeleri gibi ek hizmetler ücretlendirmeye dahil olabilir.