Trafik kazaları; ülkemizde en sık yaşanan ve insanların canlarını kaybetmelerine ve kırık tazminatı almalarına neden olan elim durumlardır. Kazaların gerçekleşmesi hiç istenmeyen durumlar olsa da trafik kazası kırık tazminatı konusu bir kazada kemiklerinden herhangi birinde kırılma meydana gelen kimselerin merak ettiği konular arasındadır.
Trafik; belirli kurallara riayet edilmesi gereken bir ortamı ifade ederken burada kanun koyucu tarafından belirlenen kurallara uymamak çeşitli yaptırımlara tabidir. Ancak insan yaşamını doğrudan veya dolaylı şekilde etkileyecek olan trafik kazalarında yaptırımların boyut değiştirdiği kabul edilir. Bu anlamda yaralanmalı trafik kazalarında taksirli yaralama suçunun işlendiği kabul edildiğinden kusurlu sürücüye 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası verilir.
Trafik kazasında kırık meydana gelmişse bu ceza yarı oranında arttırılır. Ayrıca kişi hem maddi hem de manevi tazminat davası açarak yaşadığı maddi ve manevi kayıpları tazmin edebilir. Tazminat ödeyecek olan taraf Zorunlu Trafik Sigortası’nın yaptırıldığı sigorta şirketidir.
Tek Taraflı Trafik Kazası Yolcu Kırık Tazminatı
Trafiğin olağan akışı içerisinde kusurlu bir sürücünün aracındayken kaza yapmak ile başka bir araçtayken kusurlu sürücünün size çarpması aynı durumu ifade eder. Bu nedenle tek taraflı trafik kazası yolcu tazminat konusu bireylerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olmaktadır.
Otobüs, dolmuş veya taksi gibi sürücüsünün siz olmadığınız durumlarda bir kaza meydana gelmesi durumunda yolcu vasfı ile uğradığınız zararları tazmin etmek için sigorta şirketine başvurmanız gerekir. Bu durumda içinde bulunduğunuz aracın sürücüsünün kusurlu olup olmaması noktasında herhangi bir inceleme yapılmaz. Zira sigorta zarar gören taraf olarak sizin zararınızı tazmin etmek durumundadır.
Söz konusu olayla ilgili tek istisna sürücü ile ilgilidir. Tek taraflı kazalarda yolcular sigorta şirketinden tazminat alabilirken sürücünün kendisi kusurlu olduğundan dolayı sigorta şirketinden mal zararları ile ilgili tazminat talep etmesi söz konusu olmaz. Sürücünün kusurlu olması durumunda talep edeceği tazminat sadece can zararları ile alakalı olabilir.
Kırık Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Kişilerin geçirmiş olduğu kazalar neticesinde yaralanmaları ve vücudunda kırık olması durumunda hukuki süreç başlatmaları gerekmektedir. Bu durumlarda var ise kazaya sebebiyet verenin sigortasına başvuruda bulunup tazminat tutarı istenebileceği gibi mahkemede tazminat davası açılabilir. Kişilerin zararının maddi miktarı mahkeme tarafından atanacak bilirkişi tarafından hesaplanır. Avukat Hakan Taştemir bahse konu tazminat dosyalarında senelerdir müvekkillerine yardımcı olmakta ve zararlarının tazminin sağlamaktadır.